Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś moją wersję najpyszniejszego dania jednogarnkowego, które urzeka swoim smakiem i aromatem i nie da się tego opisać, to trzeba spróbować :-)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Składniki
1. Zaczynamy od zmielenia mięsa, albo jeżeli mamy kupione gotowe, to w moździerzu ucieramy kolendrę z kminem rzymskim. 2. Cebule kroimy w kosteczkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. 3. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebule i utarte zioła i wszystko razem dusimy. 4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko kilka minut. 5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (zwykle kupuję całe pomidory, wtedy łatwo usunąć szypułki, krojone zawierają "wszystko" co zbędne) oraz koncentrat z puszeczek. Mieszamy i dusimy całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Dusimy wszystko kilka minut. 7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki. Mieszamy i znów dusimy kilka minut. 8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe.