Chili con carne

Chili con carne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczne danie rodem z kuchni meksykańskiej. W mojej wersji nieco zmodyfikowane. Polecam.

Składniki

  • 50 dag filetu z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 szkl. passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kumin
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc, a następnie ją ugotować. Wodę odcedzić. Filet z indyka ugotować w całości z przyprawami. Po ugotowaniu i wystudzeniu pokroić w kostkę.
    W rondlu dusić pod przykryciem na oleju pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodać passatę pomidorową, ugotowaną fasolę, pokrojone pomidory i odsączoną kukurydzę. Kilka minut gotować z przyprawami. Na koniec wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem. Podawać z ryżem lub (jak ja) z kaszą.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 19 kwietnia
Pyszna wersja, chodzilo za mna ostatnio i to swietny pomysl , ze jest na indyku.
kucharka-amatorka 22 kwietnia
Dzięki.
nats9511 27 czerwca
Powtarzam po raz n-ty wszystkim dyletantom, potrawa "Chili con carne" jest w Meksyku zupełnie nieznana...... Czytaj całość »
Powtarzam po raz n-ty wszystkim dyletantom, potrawa "Chili con carne" jest w Meksyku zupełnie nieznana... Chyba dlatego, że to potrawa teksańska...
Składniki
  • 50 dag filetu z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 szkl. passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kumin
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
Składniki