Chili con carne

Chili con carne
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Chili con carne to danie składające się z mięsa, fasoli, cebuli oraz wielu aromatycznych przypraw jak np. papryczki chili. Przygotowuje się je bardzo szybko i z powodzeniem może stanowić posiłek do pracy.

Składniki

  • 50 dkg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1-2 papryczki chili posiekane w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • puszka pomidorów
  • pieprz cayenne, sól, mielone płatki chili, suszone płatki pomidorów
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso, doprawiamy je solą oraz pieprzem i smażymy. Przekładamy je do garnka a na patelni szklimy cebulkę.

  2. Do garnka z mięsem dokładamy cebulę, fasolę, kukurydzę, papryczkę chili oraz pomidory z puszki. Całość podlewamy co chwilę bulionem i gotujemy tak aby mięso nie było surowe. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem cayenne, suszonymi pomidorami oraz chili. Chili podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 23 listopada 2018
To lubię :D
Jest ostro i smacznie, czego chcieć więcej, pycha :)
Składniki
  • 50 dkg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1-2 papryczki chili posiekane w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • puszka pomidorów
  • pieprz cayenne, sól, mielone płatki chili, suszone płatki pomidorów
  • oliwa do smażenia
Składniki