Chili con carne

Chili con carne
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Z hiszpańskiego tłumaczy się na "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos.

Składniki

  • 400 g fasoli czerwonej
  • 500-600 g wołowiny
  • liść laurowy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce
  • papryczka chili
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • sól
  • chipsy tacos

Przygotowanie

  1. Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy. Odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 45 min.
    Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem cayenne. Smażymy na rozgrzanym oleju ,przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa szklimy posiekane cebule ,czosnek i chili. Solimy ,dodajemy przyprawy. Dodajemy do mięsa ,zalewamy bulionem ,dodajemy fasolę ,pomidory wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

  2. Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Podajemy z chipsami tacos.

Komentarze do przepisu (5)

Joanna116 04 stycznia 2015
Bardzo lubię ,,Chili con carne " jest smaczne, aromatyczne i sycące :-). Prezentacja bardzo ładna :-).
Ewaaa 04 stycznia 2015
wpraszam się następnym razem, uwielbiam, a wieki całe nie robiłam, z tacosami, supeer
Ewaaa 04 stycznia 2015
a patelnia - nieziemska, zakochałam się <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g fasoli czerwonej
  • 500-600 g wołowiny
  • liść laurowy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce
  • papryczka chili
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • sól
  • chipsy tacos
Składniki