Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Chakalaka z kurczakiem i ryżem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Chakalaka to danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni południowoafrykańskiej, zwane także "afrykańskim bigosem" składające się m.in z papryki, marchewki, groszku, pomidorów i aromatycznych przypraw. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

Składniki

  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt.
  • curry - 1 łyżka
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • marchewka - 2 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • krojone pomidory - 1 puszka
  • zielony groszek - 1 mała puszka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • filet z kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • ryż - 2 woreczki

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.

  2. Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.

  3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.

  4. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.

  6. Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu.

    Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

    Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 29 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt.
  • curry - 1 łyżka
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • marchewka - 2 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • krojone pomidory - 1 puszka
  • zielony groszek - 1 mała puszka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • filet z kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • ryż - 2 woreczki
Składniki