Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2155
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2155
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, 5 gotuj 20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie przygotuj farsz: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Pozostałe ziemniaki zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Odstaw na 10 minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób.
Z ciasta formuj placki, kładź na nich po porcji farszu i formuj owalne podłużne kluski. Gotuj w posolonym wrzątku ok. 25 minut od wypłynięcia.
Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go z cebulką na oleju. Polej gotowe cepeliny.
porcji, 30 minŹródło: Naj