Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebulowo-porowa zapiekanka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 287
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4947
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2324
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 340 kcal, cena 3 zł
Cebule obierz z łupinek, opłucz i osusz, a następnie pokój na ósemki. Jabłka umyj, przekrój na połówki (pozostaw ze skórką). Usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Oczyść starannie pod bieżącą wodą por (lub kilka mniejszych). Pokrój warzywo w cienkie krążki.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć krążki pora oraz cebulę. Smaż, mieszając, kilka minut. Wlej białe wino, dodaj otarty z gałązek tymianek. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wędzoną wędlinę pokrój w grubsze plasterki. Rozłóż na wierzchu zapiekanki.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj całość około 20 minut. Podawaj z ziemniakami lub grzankami serowymi.Źródło: Świat kobiety