Cebulowe kluski śląskie

Cebulowe kluski śląskie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku.

Składniki

  • 1 cebula
  • ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przesmażyłam ją na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem i chwilę razem smażyłam. Cebulę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam uformowane kluseczki. Kluski gotowałam ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyłożyłam je na półmisek.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 lutego 2020
Pyszotka:)
WanilioweImprowizacje 05 lutego 2020
:-)
Składniki
  • 1 cebula
  • ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej
Składniki