Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebulowa z pomidorami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2154
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 986
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2154
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 986
Składniki
Cebule obierz, pokrój w piórka. Do rondla wrzuć masło, cebule, dodaj listki laurowe, przyprawy, dolej kilka łyżek wody i odrobinę cukru, smaż, często mieszając, przez około 30 minut.
Dodaj mąkę, smaż około minuty, dolej wino (alkohol odparuje, zostanie smak) i gotuj jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Dolej bulion, nieco wody, dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut.
Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zupę możesz zmiksować, ale niekoniecznie. Możesz ją podawać z bagietką. Bagietkę pokrój, rozłóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170° C i piecz, aż bułki będą złociste (możesz też użyć tostera). Ser zetrzyj na tarce. Gotową zupę przelej do żaroodpornych miseczek, na wierzch połóż po kromce bagietki i posyp serem.
CZAS: około 60 minutŹródło: Dobry Tydzień