Cebule zapiekane z serem feta

Cebule zapiekane z serem feta
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną

Składniki

  • 800 g cebuli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki szuszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g sera feta
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem z oliwkami.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 26 listopada 2015
Świetny pomysł. Z przyjemnoscią wypróbuję :D
Składniki
  • 800 g cebuli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki szuszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g sera feta
  • 50 g płatków migdałowych
Składniki