Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebula faszerowana mięsem"
Składniki
Cebule obierz z łupin, z każdej zetnij wierzch. Włóż je do osolonej wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, następnie osącz. Gdy przestygną z każdej wydrąż środek, zostawiając przynajmniej 2 wierzchnie warstwy. Jeśli na dnie cebuli powstał otwór, przykryj go kawałkiem wyjętej wcześniej cebulowej łuski.
Bułkę kajzerkę namocz w mleku. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pokrojone pieczarki, smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smaż jeszcze ok. 2 min.
Do miski włóż mięso, wystudzone pieczarki, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Cebule nadziej przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem, ułóż w nim cebule i podlej bulionem. Piecz ok. 45 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzchy cebul posyp serem.
90 minut, porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie