casunzei ampezzani -pierogi z buraczków ćwikłowych

casunzei ampezzani -pierogi z buraczków ćwikłowych
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: biancorossa
Włoskie, górskie pierogi pochodzące z okolic Cortiny d''Ampezzo, choć przepis nieco zmodyfikowany

Składniki

  • pęczek młodych buraczków
  • serek typu capri, 250 gr
  • jajko
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • parmezan, ok 3 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • mak lub sezam
  • masło do duszenia i polania pierogów
  • serek do posypania
  • ciasto pierogowe takie jak lubicie

Przygotowanie

  1. Pęczek buraczków bardzo drobno pokroiliśmy,następnie dusiliśmy je na pół miękko w małej ilości masła i wody(można je potem lekko zblenderować dla lepszej konsystencji)

  2. Po odparowaniu wody i wystudzeniu dodaliśmy serek capri , jajko, parmezan i bułkę tartą.Przyprawiliśmy solą i delikatnie pieprzem.

  3. Następnie robiliśmy pierogi -w kształcie dużych uszek lub półksiężyców.Po ugotowaniu gorące polaliśmy masłem,posypaliśmy sezamem i parmezanem.

  4. Nie jest to oryginalna wersja -zamiast ricotty daliśmy serek capri.Nielubiany mak zastąpiliśmy sezamem. Przepis,którym się zainspirowaliśmy pochodzi z tej strony: http://ricettacolo.com/ricetta/casunzei-ampezzani

Komentarze do przepisu (3)

kobranocka 30 maja 2011
A to co uszka z cukrem pudrem!?haha
siadaj 2!
biancorossa 31 maja 2011
zdjęcie być może nie jest najlepsze, ale wierz mi lepiej smakują niż wygladają
jagienkaaa 31 maja 2011
Moim zdaniem fajne!
Składniki
  • pęczek młodych buraczków
  • serek typu capri, 250 gr
  • jajko
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • parmezan, ok 3 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • mak lub sezam
  • masło do duszenia i polania pierogów
  • serek do posypania
  • ciasto pierogowe takie jak lubicie
Składniki