Castellane z kurczakiem i szpinakiem

Castellane z kurczakiem i szpinakiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na połączenie włoskiego makaronu Castellane Parmigiane z kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Smak całości podkreśla ser kozi i aromatyczna nuta czosnku oraz ziela angielskiego. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością rozpieści nasze zmysły swoim smakiem i aromatem.

Składniki

  • 150 g makaronu Castellane Parmigiane
  • pierś z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 80 g koziego sera
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól ziołowa
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Tak doprawione kawałki kurczaka podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do naczynia.

    W tym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy makaron, który gotujemy al dente.

  2. Na patelni roztapiamy plaster masła, dodajemy liście świeżego szpinaku i smażymy do momentu aż te zmiękną i zredukują swoją objętość.

    Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około minuty.

  3. W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, starty ser kozi oraz przyprawy: ziele angielskie, cukier brzozowy (ksylitol) i sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę.

  4. Na koniec do powstałego sosu dodajemy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka i odcedzony makaron Castellane. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

  5. Życzę smacznego! :)

Składniki
  • 150 g makaronu Castellane Parmigiane
  • pierś z kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 80 g koziego sera
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól ziołowa
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Składniki