Castellane z grzybami w sosie gorgonzola

Castellane z grzybami w sosie gorgonzola
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie tego dania jest bajecznie proste. nie wymaga zbyt długiego stania przy garnkach, więc sprawdzi się jako obiad na szybko. Jeśli nie posiadacie mrożonych grzybów, alternatywą mogą być pieczarki, które podsmażymy razem z cebulą. Smak gorgonzoli jest lekko zredukowany przez śmietanę. Wspaniale komponuje się z grzybami i makaronem.

Składniki

  • 400 g makaronu castellane
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu, zalewamy gorącym bulionem i wrzucamy zamrożone grzyby. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser, rozpuszczamy. Do całości dodajemy śmietanę, cały czas mieszając by nie powstały grudki, redukujemy sos do ulubionej konsystencji. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z powstałym sosem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 20 grudnia 2015
Uwielbiam ten makaron, a w takim towarzystwie smakuje wybornie :) Pyszności :D
sereberko80 20 grudnia 2015
rewelacyjne, ekspresowe i przepyszne danie ...mniam! :-)
asiella88 22 grudnia 2015
makaron z grzybami jest pyszny ale ten wygląda jak smażone robaki
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g makaronu castellane
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
Składniki