Cassoulet według Ewy Wachowicz

Cassoulet według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Pyszne i sycące danie jednogarnkowe prosto z Francji. Przepis pochodzi z 437. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 4 udka kacze
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru
  • 2 pomarańcze
  • kilka marchewek (najlepiej różnokolorowych)
  • 1 szklanka czerwonej fasolki konserwowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ½ szklanki bulionu
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Mięso przyprawić solą i pieprzem – z dwóch stron. Oprószyć tymiankiem. Ułożyć w dużym rondlu – skórą na dół. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż skóra się zrumieni. Przełożyć na drugą stronę i usmażyć.

  2. Udka przełożyć na talerz. Z naczynia zlać cały tłuszcz. Wrzucić pokrojony boczek. Gdy się zezłoci dodać cebulę posiekaną w talarki. Dorzucić papryczkę (bez pestek) oraz imbir – obrany i pokrojony w plastry.

  3. Z pomarańczy wyciąć filety – wprost do rondla. Z tego, co zostanie, wycisnąć sok. Dodać marchewki i odsączoną fasolę. Dorzucić pokrojone w plasterki łodyżki selera.

  4. Na warzywach ułożyć kacze udka. Podlać rosołem, wlać likier pomarańczowy i sos sojowy. Przykryć i na 2 godziny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Składniki
  • 4 udka kacze
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru
  • 2 pomarańcze
  • kilka marchewek (najlepiej różnokolorowych)
  • 1 szklanka czerwonej fasolki konserwowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ½ szklanki bulionu
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Składniki