Carbonara

Carbonara
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Pyszne, sycące danie, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Składniki

  • porcja makaronu spaghetti
  • żółtko, 1
  • łyżka parmezanu
  • pancetta lub inny surowy boczek, garść
  • śmietanka kremówka, 1/4 szklanki
  • świezo mnielony najlepiej biały pieprz
  • garsta natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente.

  2. Na patelni przysmażyć drobno pokrojoną pancettę na złoty kolor.

  3. W szklance wymieszać kremowkę, żółtko i parmezan na gładką masę.

  4. Pod patelnią z boczkiem wyłączyć ogień, dorzucić odcedzony (nie płukany) makaron, wlać sos śmietankowo - jajeczny. Wymieszać - nie podgrzewać!!!! Sos ma pozostać kremowy i aksamitny. Posypać natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

  5. Przepis już kiedyś zamieszczałam, ale przypadkowo skasowałam. Zamieszczam raz jeszcze - Może ktoś skorzysta :)

Komentarze do przepisu (15)

berberys1 25 sierpnia 2010
A jak się to je?W szklance wymieszać kremówkę, żółtko i parmezan.
madziak 25 sierpnia 2010
Błąd już poprawiłam, więc myślę, że już wszysto jasne :)
Konto usunięte 19 września 2010
Nie pieprz bialy tylko czarny i nie dodaja zadnej smietany kremowki, a jak juz to odrobine mleka i parmeggiano.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • porcja makaronu spaghetti
  • żółtko, 1
  • łyżka parmezanu
  • pancetta lub inny surowy boczek, garść
  • śmietanka kremówka, 1/4 szklanki
  • świezo mnielony najlepiej biały pieprz
  • garsta natki pietruszki
Składniki