Caponata wg Michela Morana

Caponata wg Michela Morana
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.

Składniki

  • młoda cukinia żółta 300 g
  • pomidory malinowe 300 g
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek 100-150 ml
  • cukier 10 g
  • jabłuszka kaparowe 20 g
  • czarne oliwki 50 g
  • bazylia pęczek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

  1. Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy.
    Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku.
    Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę.
    Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię.
    Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę.
    W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem.
    Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy.
    Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy.
    Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 02 sierpnia 2018
Smacznie :-)
konhambos 03 sierpnia 2018
bardzo smaczne danie
anonymous.270181 12 sierpnia 2018
Nazywanie tej potrawy gulaszem to nadużycie. Caponata to nie gulasz
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda cukinia żółta 300 g
  • pomidory malinowe 300 g
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek 100-150 ml
  • cukier 10 g
  • jabłuszka kaparowe 20 g
  • czarne oliwki 50 g
  • bazylia pęczek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
Składniki