Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażyć kilka minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać mięso mielone i dusić ok. 8-10 minut, przyprawić. Pomidorki z puszki przełożyć do miski, dodać łyżkę pasty pomidorowej i zblendować. Do sosu można dodać czosnek i zioła do smaku (np. bazylię). Tak przygotowany sos dodać do mięsa i zagotować.
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż sos będzie gęsty. Następnie dolewać zimnego mleka, do uzyskania jednolitej konsystencji i zdjąć z palnika.
Rurki canneloni nadziać przygotowanym sosem mięsnym i włożyć do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostanie nam sos, wylać go do naczynia. Górę potrawy posmarować sosem beszamelowym. Przykryć naczynie i włożyć do pieca. Piec 20 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni, po tym czasie dodać na wierz ser żółty i zapiekać ok. 15 minut, bez przykrycia.