Cannelloni nadziewane dynią

Cannelloni nadziewane dynią
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Sezon dyniowy w pełni, to smaczne warzywo można przygotować na wiele sposobów. Tym razem zdecydowałam się na cannelloni nadziewane dynią, nie tylko smaczne i lekkie danie, ale także proste i niezbyt czasochłonne. Do farszu najlepiej nadaje się dynia hokkaido, która jest nie tylko smaczna, ale jest też jedyną dynią, którą można ugotować ze skórką, co nadaje potrawie ładnego, pomarańczowego koloru.

Składniki

  • 500 g dyni hokkaido
  • 12 cannelloni
  • 1 ziemniak
  • 1 papryczka chili
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • cukier
  • SOS:
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub sera górskiego do sosu
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki tartego sera do zapiekania

Przygotowanie

  1. Dynie oczyscic, przekroic na pól i wydrazycć. Miazsz pokroic ze skóra na duze kostki. Ziemniaka obrac i pokroic w kostke. Umyc owoce cytrusowe i zetrzec skórke, z pomaranczy wycisnac sok.
    Drobno posiekac papryczke chili i czosnek, rozgrzac oliwe na patelni i podsmazyc kawalki dyni, dodac przygotowane skladniki i wlac wode. Doprawic ziolami prowansalskimi, sola i odrobina cukru i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Nastepnie przelac wszystko do pojemnika i zmiksowac niezbyt drobno.
    Zmiksowany farsz lekko ostudzic i wypelnic nim cannelloni, najlepiej za pomoca rekawa kucharskiego.
    Rozgrzac piekarnik do 180° C, zwilzyc foremke oliwa z oliwek i umiescic w niej nadziewane cannelloni.

  2. Nastepnie przygotowac sos. Do garnka wlac mleko, smietane i biale wino i troche zredukowac. Dodac maslo i tarty ser, doprawic sos sola i galka muszkatolowa, a nastepnie polac sosem cannelloni. Makaron powinien byc w polowie przykryty. Cannelloni posypac serem i skropic oliwa. Piec w piekarniku przez 40 minut.

  3. W czasie gdy makaron jest w piekarniku, mozemy przygotowac smaczny dodatek - marynowane pomidory. W tym cel nalezy pokroic 4 pomidory w kostke, drobno posiekac galazke rozmarynu i zabek czosnku. Wszystko wymieszac i doprawic sola, cukrem i oliwa z oliwek. Marynowac przez co najmniej ½ godziny.
    Upieczone cannelloni podawac z sosem i marynowanymi pomidorami.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 27 września
Ale dosmakowane danie! Na piewszy fzut oka wyglada jak deser:)
konhambos 01 października
... i jest nie mniej smaczne :)
Docherro 07 października
Przepyszne i pomysłowe danie:)
Składniki
  • 500 g dyni hokkaido
  • 12 cannelloni
  • 1 ziemniak
  • 1 papryczka chili
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • cukier
  • SOS:
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub sera górskiego do sosu
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki tartego sera do zapiekania
Składniki