Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie "na winie" - calzone można nadziać tym, co macie akurat w lodówce, u mnie wersja z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i jalapeno
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 46
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 26
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 54
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 113
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 46
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 26
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 54
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 113
Składniki
Ciasto: Ciasto robimy dokładnie tak samo jak na pizzę (jest w moich przepisach, zapraszam :P) Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: Na oleju podsmażamy mięso z przesiśniętym czosnkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy resztę dodatków (bez mozarelli) i przyprawiamy. Oczywiście możecie zrobić zupełnie inny wkład, jednak według mnie, mięso mielone z mozarellą jest idealne. Farsz smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ważne! Farsz musi być dobrze wystudzony przed wykładaniem na ciasto. Jeśli bedzie ciepły w cieście zrobią się dziuty, niestety wiem to z doświadczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rociągamy lub rozwałkowujemy. Podczas rozciągania ciasto podsypujemy kaszą manną, sprawdza się lepiej niż mąka. Moje ciasto miało około 8-9 mm grubości. Na ciasto wykładamy zimny farsz i pokrojona na plasty mozarellę. Formujemy pieroga i zalepiamy wewntualne dziury. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Ja robiłam na kamieniu, więc wystarczyły 4 minuty, na blaszce powinien poleżeć dłużej. Ciasto musi się ładnie zrumienić, ale nie spalić.
Składniki wystarczą na wykonanie 2 dyużych pierogów.