Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś przygotowałam coś a la calzone inaczej.Wyszło przepyszne.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 168
Polecam.
Odsłon: 1004
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 168
Polecam.
Odsłon: 1004
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Na maśle podsmażamy chwilę pokrojoną drobno cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w paski oraz kiełbasę pokrojoną drobno. Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy sól oraz pieprz. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy jaką tylko chcemy. Ja pomagałam sobie talerzem ( u mnie mniejszy deserowy). Placek smarujemy ketchupem (można też dodać sos pomidorowy) i układamy składniki. Dobrze by pieczarki i kiełbasa nie były gorące bo ciasto zaraz zmięknie. Na koniec posypujemy calzone inaczej garścią sera żółtego. Nakładamy drugi placek i dociskamy końce. Na górze smarujemy jajkiem, lekko nacinamy w taki sposób jak na zdjęciach i posypujemy oregano.