Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi calzone z dwoma serami: żółtym, camembertem i innymi dodatkami. Idealne na obiad lub na kolację:) Polecam:)!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 384
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
**Ciasto: Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, przełożyć serek, wlać olej, mleko i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na chwilę w misce.
*Sos pomidorowy: Do miseczki przelać koncentrat pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos odstawić na chwile na bok. *Dodatki: Serki camemberty pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki (w zależności od postaci sera). Cebulkę szalotkę pokroić w piórka, a dymkę drobno. Pomidora pokroić w plastry. Pieczarki umyć, lekko oczyścić i pokroić w plasterki.
**Formowanie ciasta: Ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować kulkę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i średnicę ok. 21 cm.
*Wykończenie: Na każdym blacie ciasta dokładnie rozsmarować sos pomidorowy. Na bokach każdego blatu dookoła rozłożyć plasterki serków camembertów i zagiąć rogi ciasta. Na sos pomidorowy na każdym blacie ciasta rozłożyć ser i na jednej połowie pozostałe dodatki. Jak wszystkie dodatki są rozłożone ciasto zagiąć na kształt pieroga i dokładnie pozaginać rogi. Gotowe pierogi calzone przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysmarowane lekko olejem ( na jednej dużej blasze o wymiarach 60 x 60 cm zmieszczą się dwa pierogi calzone).
Pierogi calzone piec w piekarniku ( po jednej blasze) nagrzanym do temperatury ok. 220 oC przez ok. 20 minut.
Upieczone pierogi calzone przełożyć na talerz. Smacznego :) !!!