Zrobiłam sos pomidorowy
Mój sos pomidorowy przygotowałam z 700 ml passaty pomidorowej z dodatkiem 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczki cukru, bazylii i oregano. Sos przygotowałam na samym początku, przed zrobieniem calzone. Oczywiście można przyprawić wedle własnego smaku.
Zrobiłam ciasto drożdżowe
Mąkę przesiałam do miski. Zabrałam z niej 2 łyżki i przełożyłam do kubeczka. Do kubeczka wsypałam również drożdże i cukier. Wymieszałam i zalałam szklanką ciepłej wody. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy już zaczął pracować przelałam go do wcześniej przesianej mąki. Do miski z mąką i zaczynem dosypała sól i dolałam olej. Wyrobiłam na gładką masę i przykryłam miskę ściereczką. Odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Kiedy ciasto już wyrosło podzieliłam je na 4 równe części. Można podzielić na 8, wtedy pierogi będą mniejsze.
Zrobiłam farsz do calzone
Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę i obtoczyłam w 1 łyżce oleju. Oprószyłam przyprawą do gyrosa i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam na niej mięso.
Pieczarki, cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, czosnek drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zeszkliłam na nim cebulę. Dodałam czosnek i krótką chwilkę mieszałam. Dodałam pokrojone warzywa. Smażyłam wszystko do momentu aż odparuje cały sok z warzyw. To jest dość istotne, ponieważ w trakcie pieczenia calzone może wypływać z nich sok a finalnie z zewnątrz mają być suche. W trakcie smażenia warzywa przyprawiłam solą, oregano, papryką słodką i ostrą. Na koniec dodałam kukurydzę.
Zrobiłam calzone
Miałam 4 kawałki drożdżowego ciasta. Każdy z nich rozwałkowałam na średnicę ok. 25 cm. W miarę potrzeby podsypywałam ciasto mąką. Na każdą połówkę rozwałkowanego ciasta wykładałam najpierw starty na tarce ser, następnie warzywa i mięso z kurczaka. Całość oprószyłam dodatkowo serem i zaklejałam pieroga. Nakładając farsz pozostawiłam 1 cm odległości od brzegów ciasta. Skleić pieróg można podobnie jak zwykłe pierogi, zawijając falbankę, pomagając sobie widelcem. Ja zawsze kiedy piekę drożdżowe pierogi zawijam sklejone ciasto pod spód a dopiero potem kształtuję falbankę.
Zaklejonego pieroga posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam ziarnem sezamu. Na dużej blasze z piekarnika mieści się takie pierogi 2, więc piekłam na dwie tury. Dobrze jest, gdy calzone przed włożeniem do piekarnika postoi ok. 15 minut i wyrośnie.
Po upieczeniu dałam odsapnąć calzone. Podawałam z sosem pomidorowym, można również z ketchupem czy sosem czosnkowym. To już zależy od tego jakie dodatki robimy.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej