Calzone

Calzone
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Gooosiaczek
Calzone to pyszne, cieplutkie, duże drożdżowe pierożki !!! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub na kolacje to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu !!!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 700-750 g mąki
  • 100 g drożdży
  • 250 g roztopionej margaryny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka cukru, soli, słodkiej papryki, czosnku granulowanego
  • masło do wysmarowania blachy
  • Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 średnia cebula
  • 200-300 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę, umyte pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Następnie wszystko razem udusić zaczynając od zeszklenia cebuli. Na osobnej patelni usmażyć mięso mielone. Na koniec wszystko wrzucić do miski i połączyć dodając starty ser (ewentualnie doprawić do smaku).Odstawić do wystudzenia.

    Do wysokiej miseczki wlać szklankę ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.

  2. W międzyczasie do miski wrzucić 3 jaja, dokładnie rozkłócić, dodać roztopioną margarynę i połowę mąki. Dokładnie wymieszać mikserem (mieszadła świderki).

    Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli, papryki słodkiej i czosnku. Wymieszać. Na koniec dodać drożdże, resztę mąki i mieszać do uzyskania gładkiej i sprężystej masy.

    Gotowe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na ok.0,5 cm i przy pomocy talerza (ja użyłam deserowego) wyciąć koła. Na każde koło nakładać farsz i zlepić tak samo jak pierogi.

    Każdy calzone nasmarować rozkłóconym jajem i układać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok.30-35 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 19 listopada 2013
fajny przepis,a farsz możemy dodawać dowolny
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 700-750 g mąki
  • 100 g drożdży
  • 250 g roztopionej margaryny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka cukru, soli, słodkiej papryki, czosnku granulowanego
  • masło do wysmarowania blachy
  • Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 średnia cebula
  • 200-300 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Składniki