Butter Chicken z chlebkiem Naan

Butter Chicken z chlebkiem Naan
> 3-4 os.
> > 60 min
trudne
drogie
Butter Chicken z chlebkiem Naan to kolejny przepis z kategorii Borsucze Przysmaki. Jak zwykle danie smakuje obłędnie i jest niesamowicie aromatyczne. Wymaga użycia specjalnych przypraw i jest dość pracochłonne. Ale efekt jest warty każdego nakładu pracy.

Składniki

  • Butter Chicken sos:
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 1 szalotka (pokrojona w kostkę)
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżka tartego świeżego czosnku
  • 2 łyżka tartego świeżego imbiru
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka pasty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie


  1. Składniki do przyprawienia kurczaka (to dodatkowe składniki, niestety nie zmieściły się rubryce składników)

    1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
    500g filetów z kurczaka
    1 łyżeczka garam masala
    1 szczypta pieprzu cayenne
    duża szczypta soli

    Chlebli Naan
    1 łyżeczki suszonych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli morskiej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki olivy extra virgin
    Pół szklanki ciepłej wody


    Sos

    Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną szalotkę i cebulę. Smaż do momentu, aż zmiękną. Dodaj masło, sok z cytryny, tarty imbir, tarty czosnek, 1 łyżeczkę garam masala, chilli, kminek i liść laurowy. Gotuj i mieszaj przez 1 minutę. Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez następne dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.Dodaj jogurt. Zredukuj ogień do minimum i podgrzewaj jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i odstaw.


  2. Przyrządzenie kurczaka

    Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Usmaż kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Zmniejsz ogień i posyp mięso 1 łyżeczką garam masala i pieprzem cayenne. Dodaj do kurczaka parę łyżek przygotowanego wcześniej sosu i podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Przełóż usmażonego tak kurczaka do reszty sosu.


  3. Chlebki Naan

    Do małej miski nalej ciepłej wody, dodaj drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Zamieszaj i odstaw na jakieć 10 minut.
    Do dużej miski nasyp mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj.
    Gdy drożdże już urosną, dodaj jogurt, oliwę i wymieszaj.
    Do miski ze składnikami suchymi, dodaj mokrą miksturę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na jakąś godzinkę do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie podsyp lekko mąką i podziel na kilka części. Od Ciebie zależy, jak duże będą chlebki. Każdą część rozwałkuj i usmaż na gorącej posypanej solą patelni. Nie naoliwiaj patelni, tylko podsyp solą. Smaż do momentu, aż pojawią się przypieczone miejsca.
    ENJOY THE FOOD

    By Borsucze Przysmaki

Komentarze do przepisu (4)

konia 24 czerwca 2014
Uwielbiam... calkowicie moje smaki.
sliwkawegierka 25 czerwca 2014
To cieszę się :)
Teklunia 20 września 2015
W przepisie chyba powinien być kmin rzymski (kumin) zamiast kminku. Wszystkie przyprawy które przywiozłam z Indii... Czytaj całość »
W przepisie chyba powinien być kmin rzymski (kumin) zamiast kminku. Wszystkie przyprawy które przywiozłam z Indii zawierają kumin a nie kminek. To zupełnie dwie różne przyprawy. Należy go stosować z umiarem bo nadmiar może zepsuć smak potrawy. Spróbuj z kminem a zobaczysz jaka to różnica.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Butter Chicken sos:
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 1 szalotka (pokrojona w kostkę)
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżka tartego świeżego czosnku
  • 2 łyżka tartego świeżego imbiru
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka pasty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka brązowego cukru
Składniki