Burrito z wołowiną

Burrito z wołowiną
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
domowe burrito - syte danie

Składniki

  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • wołowina mielona, 500 g
  • czosnek (zmiażdżony), 1ząbek
  • kminek sproszkowany, 1 łyżeczka
  • chili sproszkowane, 1/4 łyżeczki
  • pomidory z puszki, rozdrobnione, 400 g
  • woda, 1/2 szklanki
  • kolendra świeża posiekana, 1 łyżka
  • kukurydza, według uznania
  • Papryczki jalapeno, według uznania
  • sos guacamole, 1 słoiczek
  • odsączona, opłukana czerwona fasola z puszki, 300 g
  • tortille pszenne, 4 - 6
  • cebula średnia, posiekana, 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć wołowinę, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodać cebulę, czosnek, przyprawy. Smażyć, aż cebula się zeszkli, często mieszać. Dodać rozdrobnione pomidory i fasolę, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia około 15-20 minut, aż całość zgęstnieje.

  2. Rozgrzać piekarnik do 180 C (termoobieg). Napełnić tortille wcześniej przygotowanym farszem, dodać kukurydzę i papryczki jalapenos według uznania. Tortille zwinąć, dla pewności można pomóc sobie wykałaczką.

  3. Tortille ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec około 10 minut. Podawać z sosem guacamole. Udekorować świeża kolendrą - ja nie miałem :)

Składniki
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • wołowina mielona, 500 g
  • czosnek (zmiażdżony), 1ząbek
  • kminek sproszkowany, 1 łyżeczka
  • chili sproszkowane, 1/4 łyżeczki
  • pomidory z puszki, rozdrobnione, 400 g
  • woda, 1/2 szklanki
  • kolendra świeża posiekana, 1 łyżka
  • kukurydza, według uznania
  • Papryczki jalapeno, według uznania
  • sos guacamole, 1 słoiczek
  • odsączona, opłukana czerwona fasola z puszki, 300 g
  • tortille pszenne, 4 - 6
  • cebula średnia, posiekana, 1 sztuka
Składniki