Burgery z wołowiną i guacamole

Burgery z wołowiną i guacamole
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Klasyka gatunku - bułki wieloziarniste pieczone na zakwasie pszennym, wołowina z mazurskich krów i "nieklasyczny" dodatek w postaci guacamole. Smaczne rozpoczęcie weekendu:)

Składniki

  • 500 g zmielonej wołowiny dobrej jakości
  • 4 bułki wieloziarniste (ja użyłam bułek własnego wypieku)
  • guacamole, czyli pasta z awokado, czosnku i soli
  • Pomidor
  • Szpinak świeży
  • Sos czosnkowy (ja użyłam sosu przygotowanego samodzielnie)
  • Sos pomidorowy lub ketchup
  • Ser dobrej jakości (ja użyłam żółtego sera edamskiego)
  • Cebula
  • Ogórek kiszony
  • Sól
  • Czarny pieprz mielony
  • Chilli weług uznania

Przygotowanie

  1. Przygotujmy mięso: kroimy warzywa - szpinak, pomidory, ogórka i cebulę.

  2. Przygotowujemy mięso: wołowinę mieszamy z solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać sos sojowy. Formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

  3. Bułki podgrzewamy i formujemy burgery: spód bułki smarujemy sosem czosnkowym i guacamole.

  4. Następnie kładziemy szpinak, ser żółty, burgera i smarujemy ponownie guacamole.

  5. Dodajemy warzywa: cebulę, ogórka kiszonego i pomidory. Polewamy sosem czosnkowym i sosem pomidorowym. Składamy.

  6. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 15 listopada
Super :)
KulinarnaChwila 15 listopada
Pyszota:)
ElMar 15 listopada
Pyszności:)
Składniki
  • 500 g zmielonej wołowiny dobrej jakości
  • 4 bułki wieloziarniste (ja użyłam bułek własnego wypieku)
  • guacamole, czyli pasta z awokado, czosnku i soli
  • Pomidor
  • Szpinak świeży
  • Sos czosnkowy (ja użyłam sosu przygotowanego samodzielnie)
  • Sos pomidorowy lub ketchup
  • Ser dobrej jakości (ja użyłam żółtego sera edamskiego)
  • Cebula
  • Ogórek kiszony
  • Sól
  • Czarny pieprz mielony
  • Chilli weług uznania
Składniki