Burgery z botwinką i chłodnik wiosenny

Burgery z botwinką i chłodnik wiosenny
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: foodmania
Świetne danie, chłodnik super uzupełniają botwinkowe burgery, co czyni to danie sycącym, a jednocześnie lekkim!

Składniki

  • kasza kuskus 6 łyżek
  • 2 pęczki botwiny- buraczki, łodygi i liście
  • 1 jajko
  • koperek
  • czosnek
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 świeże ogórki gruntowe
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (wyciśnięty)
  • przyprawy: sól morska, pieprz

Przygotowanie

  1. Burgery
    1. Łodygi i liście dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki i obgotować kilka minut.
    2. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
    3. Koperek posiekać drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki.
    4. Dokładnie wymieszać, przyprawić i formować małe kotleciki.
    5. Burgery piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

  2. Chłodnik
    1. Umyć dokładnie buraczki, obrać i pokroić w małe kawałki.
    2. Gotować je około 10 minut w 500ml wody.
    3. Łodygi i liście po dokładnym umyciu również poszatkować i wrzucić do gotujących się buraczków, a następnie gotować kolejne 5 minut.
    4. Całość odstawić do wystygnięcia.
    5. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), ogórki obrać i również zetrzeć, koperek posiekać.
    6. Starte warzywa dodać do wystudzonej botwiny i bulionu, wlać jogurt, dodać koperek i sok z cytryny, a na koniec przyprawić do smaku.
    7. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schodzenia (około 30 minut).

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 02 czerwca 2014
I to jest obiadek:) Pyszny, bezmięsny, kolorowy, zdrowy, ...:)
Składniki
  • kasza kuskus 6 łyżek
  • 2 pęczki botwiny- buraczki, łodygi i liście
  • 1 jajko
  • koperek
  • czosnek
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 świeże ogórki gruntowe
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (wyciśnięty)
  • przyprawy: sól morska, pieprz
Składniki