Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie daj się zwieść nazwą - są tak samo dobre jak wołowe. Zachęcam do spróbowania!

Składniki

  • Czerwona fasola konserwowa 1 puszka
  • Jajko
  • Płatki owsiane
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona cebula 0,5kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Miód 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Cukier trzcinowy
  • Bułka
  • Sałaty
  • Majonez
  • Ser kozi

Przygotowanie

  1. Zapraszam do zobaczenia filmu w którym pokazuję jak w łatwy sposób przygotować takie burgery.

  2. Zaczniemy od przygotowania dżemu z czerwonej cebuli. Cebule należy obrać i pokroić ją w pióra (tak się chyba mówi :D ) Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy 200ml czerwonego wina, zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut. Dodajemy 2 łyżki miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy przez 20 minut. Na koniec dodajemy łyżkę octu balsamicznego i dwie łyżki brązowego cukru aby skarmelizować nasz dżem. Dżem można przestudzić i włożyć do lodówki.

  3. Burgery robimy w sposób następujący. Potrzebujemy jedną puszkę czerwonej fasoli (musimy ją wcześniej wypłukać). Dodajemy do niej jajko i wszystko blendujemy, albo ugniatamy widelcem. Dodajemy płatki owsiane (ilość ciężko określić - powinny istotnie zagęścić masę). Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery (warto zmoczyć ręce, wówczas łatwo odejdą od dłoni). Smażymy po około dwie i pół minuty z każdej strony na oliwie z oliwek.

  4. Bułkę przekrawamy na pół. Spodnią część bułki smarujemy majonezem. Następnie układamy sałatę, kozi ser, dżem z cebuli, burgera, pomidora i wszystko przykrywamy bułką.

    Życzę smacznego i zapraszam do zobaczenia filmu!

Składniki
  • Czerwona fasola konserwowa 1 puszka
  • Jajko
  • Płatki owsiane
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona cebula 0,5kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Miód 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Cukier trzcinowy
  • Bułka
  • Sałaty
  • Majonez
  • Ser kozi
Składniki