Burgery hawajskie

Burgery hawajskie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Grillowane mięso wołowe i hawajski słodko-ostry sos z cebuli, ananasa i papryki.

Składniki

  • Burgery:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Sos:
  • Cebula - 2szt
  • Ananas - 100g (świeży, mrożony lub z puszki)
  • Ostra papryczka - 1szt (u mnie piri-piri)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, mielona papryka chipotle
  • Dodatkowo:
  • Bułki - 3szt
  • Pomidor - 1szt
  • Majonez i keczup

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, ananasa w kostkę, a ostrą papryczkę w pasterki. Smażymy na oleju, pod przykryciem, aż cebula zupełnie zmięknie. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Dodajemy cukier i przyprawy.

    Mięso mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 3 części i z każdej wyrabiamy kulkę. Spłaszczamy na ok 2 cm burgery. Burgery grillujemy po 4-6 minut z każdej strony.

    Pomidora kroimy na plasterki

  2. Bułki kroimy. Jedną połowę smarujemy keczupem, jedną majonezem. Na bułce układamy sos, pomidora i burgera.

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 04 maja
Pyszności:)
KulinarnaChwila 05 maja
pyszotka:)
fafiatko 06 maja
Pieknie sie prezentuje i ten sos!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Burgery:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Sos:
  • Cebula - 2szt
  • Ananas - 100g (świeży, mrożony lub z puszki)
  • Ostra papryczka - 1szt (u mnie piri-piri)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, mielona papryka chipotle
  • Dodatkowo:
  • Bułki - 3szt
  • Pomidor - 1szt
  • Majonez i keczup
Składniki