Buraczkowe risotto

Buraczkowe risotto
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Pełne smaków i intensywnego koloru buraczkowe risotto na bazie czerwonego wina. Jego smak podkreśla wyraźna nuta szafranu, parmezanu i suszonych śliwek. Karuzela smaków, która tworzy przepyszną całość. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 150 g ryżu Arborio
  • 4 buraki podłużne
  • 2 szalotki
  • 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • pieprz czarny
  • DODATKI:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki płatków parmezanu
  • 60 g suszonych śliwek

Przygotowanie

  1. Umyte buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy nitki szafranu.

    * Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.

  2. Suszone śliwki wrzucamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i ściągamy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły.

    * Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.

  3. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

Dolcevita-in-my-kitchen 05 listopada 2020
Jakie wykwintne danie, pycha :)
Facet_w_kuchni 05 listopada 2020
Mistrzyni kuchni poleca... biorę w ciemno <3
KulinarnaChwila 06 listopada 2020
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g ryżu Arborio
  • 4 buraki podłużne
  • 2 szalotki
  • 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • pieprz czarny
  • DODATKI:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki płatków parmezanu
  • 60 g suszonych śliwek
Składniki