Buraczki z chrzanem na zimę

Buraczki z chrzanem na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Buraczki z chrzanem do słoików.

Składniki

  • 5 kg buraków ćwikłowych ( ugotować i zetrzeć na małych oczkach)
  • Zalewa:
  • 1,5 szkl octu
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 litr wody ( niecały)
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek startego chrzanu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku ( zmiażdzyć)
  • 2 gożdziki

Przygotowanie

  1. Zalewę zagotowac 10 minut. Gorąca zalac buraki, odstawic na 12 godzin.

  2. Buraki z zalewą -gorące wkładac do słoików i zakręcać . Bądz zimne i pasteryzowac 15 minut. Wychodzi ok. 19 słoiczków z dzemu.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 25 października 2011
Wody to ja bym w tym przypadku nie dodawałam , wszak buraki zawierają dużą ilośc soku . Moim zdaniem to tylko... Czytaj całość »
Wody to ja bym w tym przypadku nie dodawałam , wszak buraki zawierają dużą ilośc soku . Moim zdaniem to tylko powoduje , że konsystencja jest bardzo luźna / ćwikła jest za rzadka / . Pozdrawiam.
mamakacperka4 25 października 2011
Zgadzam sie, mozna dac 0,5l.
ja2155 05 października 2016
jak dodasz wody powstanie breja kpiny jakieś?
Składniki
  • 5 kg buraków ćwikłowych ( ugotować i zetrzeć na małych oczkach)
  • Zalewa:
  • 1,5 szkl octu
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 litr wody ( niecały)
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek startego chrzanu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku ( zmiażdzyć)
  • 2 gożdziki
Składniki