Buraczki ćwikłowe na zimę

Buraczki  ćwikłowe na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Buraczki z papryką

Składniki

  • 6 kg buraków cwikłowych
  • 1 kg papryki
  • 7 średnich cebul
  • Zalewa:
  • 1/2 litra wody i 1 szkl niepełna
  • 1/2 litra octu
  • 2 łyżki soli pełne
  • 2 szkl cukru niecałe

Przygotowanie

  1. Buraki ugotowac (nie rozgotować) i zetrzeć na grubych oczkach.

  2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się zalewy na 5 minut, dorzucić starte buraki, gotować następne 5- 10 minut. Gorące wkładać do słoików i odwracać do góry dnem.

Komentarze do przepisu (3)

szynszylka 08 października 2009
bez pasteryzacji??
mamakacperka4 08 października 2009
Tak... ale można oczywiście zapasteryzowac, moje z tamtej zimy się trzymały bez... trochę przegotowałam... Czytaj całość »
Tak... ale można oczywiście zapasteryzowac, moje z tamtej zimy się trzymały bez... trochę przegotowałam buraczki... więc już nie pasteryzowałam.
usiala 10 października 2009
podobne robiłam tylko ze zmniejszonych porcji....pycha zimą :)))
Składniki
  • 6 kg buraków cwikłowych
  • 1 kg papryki
  • 7 średnich cebul
  • Zalewa:
  • 1/2 litra wody i 1 szkl niepełna
  • 1/2 litra octu
  • 2 łyżki soli pełne
  • 2 szkl cukru niecałe
Składniki