Buraczane spaghetti z krewetkami

Buraczane spaghetti z krewetkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Szybkie, przepyszne danie, zdrowe, pozywne i wbrew pozorom bardzo latwe do wykonania. Trzy uwagi - dotyczace krewetek, makaronu buraczanego i przyprawy baharat w przepisie ponizej.

Składniki

  • 350 g buraków
  • 8 krewetek z pancerzem
  • 125 ml jogurtu
  • 2 szczypty baharatu lub innej orientalnej przyprawy
  • 2 łyżki syropu jabłkowego lub cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • łodyga świeżego czosnku lub 2-3 ząbki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łodygi estragonu

Przygotowanie

  1. 1. Spiralizer goraco polecam wszystkim, którzy lubia zdrowa zywnosc. Mozna w nim zrobic makaron z wielu warzyw, m.in. z cukinii i buraków.
    Makaron warzywny mozna tez zrobic zwykla obieraczka, uzywajac jej jak przy obieraniu jablek, lub szatkownica, ale wtedy makaron bedzie troche krótszy.

    2. Do tego dania polecam tygrysie krewetki, gdyz sa wieksze od koktajlowych, dobrze jesli beda swieze, a przynajmniej beda mialy pancerz, gdyz zachowuja wtedy w czasie smazenia swój aromat.

    3. Przepis na domowa przyprawe baharat wstawilam tutaj:

    https://smaker.pl/artykul-baharat,156777,konhambos.html

  2. Buraki obrac i zrobic z nich spaghetti dowolnie wybranym sposobem.
    Do jogurtu dodac sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawe baharat i poslodzic np. syropem jablkowym
    Krewetki umyc, pozostawic pancerz, jesli nie sa wyczyszczone wyciagnac jelito, nastepnie lekko odsunac pancerz i posolic mieso.
    Tak przygotowane krewetki wlozyc na chwile do miseczki, zalac oliwa i dodac pokrojona lodyge lub rozdrobnione zabki czosnku.
    Buraczany makaron smazyc przez chwile w oleju, posolic i dodac ocet balsamiczny. Nie smazyc zbyt dlugo, aby byl "al dente".
    Mozna dodac tez szczypte pieprzu i odrobine poslodzic, jesli ocet nie byl slodki.
    Krewetki smazyc ok. 1 minuty z dwóch stron bez czosnku, gdy obydwie strony beda podsmazone, dodac czosnek z marynaty i jeszcze przez chwile smazyc alezbyt dlugo, gdyz mieso zrobi sie gumiaste.

  3. Krewetki podac na buraczanym makaronie, dodac jogurt i przyozdobic swiezym estragonem.

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 29 grudnia 2017
Krewetki, mniami :D

Oprócz kulinarnych talentów, znów widzę te dotyczące fotografii, ale chyba już, o tym... Czytaj całość »
Krewetki, mniami :D

Oprócz kulinarnych talentów, znów widzę te dotyczące fotografii, ale chyba już, o tym pisałem ;)
GREGORHSPEED 03 stycznia 2018
Biorę <3 I buraki, i krewetki uwielbiam <3
Obserwator 04 stycznia 2018
W o w !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g buraków
  • 8 krewetek z pancerzem
  • 125 ml jogurtu
  • 2 szczypty baharatu lub innej orientalnej przyprawy
  • 2 łyżki syropu jabłkowego lub cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • łodyga świeżego czosnku lub 2-3 ząbki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łodygi estragonu
Składniki