Bułki do kebaba

Bułki do kebaba
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bułki do kebaba

Składniki

  • Rozczyn:
  • Woda letnia szklanka
  • Drożdże 50 g
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Cukier łyżeczka
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 600 g
  • Kefir 150 g
  • Masło 20 g
  • Sól łyżeczka
  • + jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam

Przygotowanie


  1. W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut. w ciepłe miejsce.

    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, kefir, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjąć z miski. Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce.

    Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół).

    Po upieczeniu bułkę podzielić na 4 części. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 lipca
Super bułeczki:)
Składniki
  • Rozczyn:
  • Woda letnia szklanka
  • Drożdże 50 g
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Cukier łyżeczka
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 600 g
  • Kefir 150 g
  • Masło 20 g
  • Sól łyżeczka
  • + jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam
Składniki