Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bulion rybny"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Ryby spraw, odetnij głowy oraz płetwy. Opłucz tuszki starannie pod bieżącą wodą. Marchewki i ćwiartkę selera obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Oczyszczoną pietruszkę pozostaw w całości.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Obrane ząbki czosnku pokrój w płatki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, oprósz solą. Przesmaż, dodaj czosnek. Smaż razem 2 min. Dodaj pozostałe warzywa.
Wrzuć ziele i liść laurowy. Wlej 6 szklanek wody. Gdy się zagotuje, wrzuć ryby. Zupę gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką.
czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 1,50 zł
Na zupę najlepsza jest cała ryba, a nie filety. Tylko wtedy wywar będzie treściwy i esencjonalny. Specjaliści zalecają jedynie usunięcie oczu i skrzeli (możesz odciąć całą głowę), które powodują, że zupa mętnieje. Jeśli obawiasz się ości, przed umieszczeniem tuszek w zupie zawiń je w sterylną gazę, a potem wyjmij i wyłóż na talerze.Źródło: Świat kobiety