Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulion koperkowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4793
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4793
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 50
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i zalej wodą, by nie ściemniały. Marchewki oraz pietruszkę oczyść starannie. Pietruszkę pozostaw w całości, marchewki pokrój w plasterki.
Oczyszczone warzywa wrzuć do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotuj wywar ok. 30 minut. Gdy warzywa będą już zupełnie miękkie, a bulion aromatyczny, wrzuć ziemniaki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Śmietanę rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj.
Koperek umyj, osusz, oderwij piórka z łodyżek, posiekaj. Wrzuć do zupy. Odstaw na kilka minut, aby koperek się sparzył, a zupa nabrała aromatu. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety