Bulgur z warzywami

Przepis dnia 2019-08-30
Bulgur z warzywami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nasza ulubiona kasza w lekkiej, warzywnej odsłonie.

Składniki

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 1 por (biała część)
  • 1 puszka konserwowego orkiszu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, osączamy, studzimy.
    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy.
    Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Orkisz osączamy z zalewy.
    Por kroimy w krążki.
    Szalotkę kroimy w piórka.
    Czosnek siekamy.
    Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek i pomidory. Smażymy przez chwilę, by aromaty połączyły się. Dodajemy pozostałe warzywa razem z kuminem i smażymy do ich miękkości.
    Łączymy z kaszą, chwilę podsmażając, doprawiamy solą.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 24 sierpnia 2019
Pysznie :-)
ciacho50 25 sierpnia 2019
Pychotka :)
Maudie 25 sierpnia 2019
Coś dla mnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 1 por (biała część)
  • 1 puszka konserwowego orkiszu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
Składniki