Bulgur z kurczakiem curry w sosie pomidorowym

Bulgur z kurczakiem curry w sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na szybkie i proste w przygotowaniu danie pełne smaków i aromatów z wyraźną nutą curry i delikatną kaszą Bulgur.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy Bulgur
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy go solą oraz curry.

    Kaszę Bulgur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła, dużą szczyptą curry, w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i delikatnie go podsmażamy.

    Do cebulki i kurczaka dodajemy 2 łyżeczki oregano, posiekaną natkę pietruszki i zalewamy całość pomidorami z puszki. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, pieprz cayenne, cukier brzozowy i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut.

    Na 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą.

    Na koniec ugotowaną kaszę dodajemy do sosu i wszystko dokładnie mieszamy.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 17 października 2014
Uwielbiam! :D
Konto usunięte 17 października 2014
bardzo smaczny przepis :-), a danie wygląda bardzo apetycznie :-)
Składniki
  • pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy Bulgur
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki