Bugłama z baraniny

Bugłama z baraniny
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Jednogarnkowe gruzińskie danie, obowiązkowo musi zawierać cebulę i pomidory oraz mięso lub ryby, reszta jest dowolna! Oczywiście rozpływa się w ustach.

Składniki

  • baranina łopatka 75 dag
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Pomidor 2 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • Papryka czerwonapól
  • Ciecierzyca 100 g
  • Ryż 50 g
  • Soczewica czerwona 50g
  • Mięta, kolendra
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • papryka słodka, ostra,tymianek, majeranek,kolendra, kmin
  • dodatkowo: kurkuma, cynamon, koper włoski, liść, ziele.
  • tłuszcz do podsmażania u mnie smalec
  • Sól

Przygotowanie

  1. Cieciorkę namoczyłam przez noc. Baraninę pokroiłam w grubą kostkę.

  2. Cebulę lekko zrumieniłam w rondlu.
    Mięso oprószyłam przyprawami, zaplatał mi się jeszcze cynamon i koper włoski, który idealnie pasuje do baraniny.
    Mięso i czosnek dałam do rondla i też podsmażyłam.

  3. Dodałam namoczoną cieciorkę i paprykę oraz miętę, podlałam woda Całość dusiłam około 1,5 h- 2 h , do miękkości mięsa. Ta baranina była dosyć młoda.
    W sumie danie będzie się dusiło 2 h

  4. Dodałam ziemniaki w mundurkach pokrojone w półksiężycki,pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone w cząstki oraz ryż i soczewicę. Całość dusiłam jeszcze 30 min.

  5. Pod koniec dodałam koncentrat, sól. A po wyłączeniu ognia posypałam liśćmi kolendry.

  6. :D

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

Docherro 28 lipca
Oczy jedzą,ślinka leci zaraz mnie zassie w żołądku ,takie pyszności dajesz na noc ,spać nie będę mogła:)
Nevermore 28 lipca
Pamiętam te smaki sprzed lat i zawsze to była baranina, rewelacyjnie to smakowało :) Trzeba będzie kiedyś... Czytaj całość »
Pamiętam te smaki sprzed lat i zawsze to była baranina, rewelacyjnie to smakowało :) Trzeba będzie kiedyś zrobić z rybami, bo trochę mam zapasów ;p
KulinarnaChwila 29 lipca
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • baranina łopatka 75 dag
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Pomidor 2 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • Papryka czerwonapól
  • Ciecierzyca 100 g
  • Ryż 50 g
  • Soczewica czerwona 50g
  • Mięta, kolendra
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • papryka słodka, ostra,tymianek, majeranek,kolendra, kmin
  • dodatkowo: kurkuma, cynamon, koper włoski, liść, ziele.
  • tłuszcz do podsmażania u mnie smalec
  • Sól
Składniki