Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyń parmezanowy"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6521
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6521
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Na środkowej półce piekarnika ustaw duże żaroodporne naczynie wypełnione do połowy ciepłą wodą. Do miski wbij całe jajka i 2 żółtka, dodaj śmietanę oraz tarty parmezan. Posól, popieprz. Dobrze wymieszaj całość, ale nie ubijaj. Wlej jajeczną masę do formy i umieść w naczyniu z wodą czekającym w piekarniku. Piecz 40 minut. Wyjmij z piekarnika. Zostaw do wystygnięcia.
Obierz cebulki i w całości przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Pokrop je oliwą, octem balsamicznym, posyp cukrem i solą morską. Dodaj liście szałwii i wstaw do nagrzanego na 190 st. C piekarnika na 20 minut.
Podziel budyń po wyjęciu z formy na małe porcje. Na każdym talerzyku połóż 1-2 porcje budyniu i kilka ciepłych cebulek. Podawaj gorący!Źródło: Olivia