Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
• na 10 sztuk •: 150 min •Sztuka: 230 kcal •Cena sztuki: ok. 1 zł
Mleko lekko podgrzej. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru oraz 2–3 łyżkami mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut.
W tym czasie resztę mąki i cukru wsyp do miseczki. Dodaj cukier waniliowy oraz żółtka. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej stopione masło. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 10 porcji. Zrób z nich placuszki. Na każdym połóż po porcji konfitury. Zlep, formując kulki. Buchty połóż jedna obok drugiej w formie przykrytej pergaminem. Odstaw pod przykryciem jeszcze na 20 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz 30 minut.
Oprósz cukrem pudrem. Podawaj ze śmietaną lub sosem waniliowym. Udekoruj, np. strużkami miodu.Źródło: Naj