Bucatini all'Amatriciana bianca

Bucatini all'Amatriciana bianca
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Amatrice ,położonej w górach ,centralnej części kraju. Tutaj prezentujemy Wam białą wersję ,tego pysznego dania.

Składniki

  • 500 g makaronu bucatini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 150 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g parmezanu

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.
    W międzyczasie rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy posiekaną papryczkę i pokrojony w kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 12 czerwca 2015
Ale pycha! Bajecznie smacznie u Ciebie <3
GREGORHSPEED 12 czerwca 2015
Kasiu ,dziękuję :*
Konto usunięte 12 czerwca 2015
To wprost dla mojego mężusia, ale podam mu bez nazwy:)))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g makaronu bucatini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 150 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g parmezanu
Składniki