Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bryzol to danie, które stało się popularne za czasów PRL-u. Najczęściej pojawiało się w stołówkach pracowniczych. Świetnie smakuje z podsmażoną cebulką, dlatego stanowi doskonały pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Przepis nie powinien sprawić trudności nawet początkującym amatorom gotowania.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Przygotuj mięso. Jeśli masz je w całości, trzeba je dokładnie zmielić na grubych oczkach.
Teraz dodaj do niego jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki w taki sposób, aby stanowiło jedną zwartą masę. Z mielonego mięsa uformuj kotlety o grubości około 2-3 centymetry. Każdy z nich obtocz w mące, a następnie odstaw na deskę do krojenia lub talerz.
W tym czasie przygotuj farsz, aby od razu podawać kotlety mielone wraz z okrasą.
Cebule obierz i posiekaj drobno, najlepiej w kostkę. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę i poczekaj aż delikatnie się zeszkli. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy. Na koniec dopraw natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
Na drugiej patelni (lub tej samej, jeśli przełożysz farsz do miski obok) rozgrzej ponownie tłuszcz. Kotlety smaż z obu stron, najpierw na dużym ogniu, a potem zmniejszaj i poczekaj aż będą rumiane. Bryzole możesz też przygotować na patelni grillowej.