Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bruschetty lekkie i kolorowe"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 207
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8942
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 207
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8942
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 145
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
Papryczkę chilli oczyść i drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odsączoną fasolę i listki pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidory pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę, oliwki i rukolę drobno posiekaj i wymieszaj z pomidorami, dodaj trochę soku z limonki i oliwę.
Kromki ciabatty obsmaż na złoty kolor. Kiedy wystygną, posmaruj je pastami. Przed podaniem kanapeczki z pastą fasolową skrop oliwą, a z pastą pomidorową – udekoruj szynką parmeńską.
Mrożony groszek pół godziny wcześniej wyjmij z zamrażarki. W rondelku zagotuj wodę, lekko posól. Wsyp groszek i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź go i poczekaj, aż ścieknie woda. Pastę możesz też zrobić ze świeżego groszku. Obierz ząbki czosnku.
Do blendera wsyp groszek, dodaj starty parmezan (trochę odłóż do dekoracji) lub zetrzyj ser bezpośrednio do groszku (tak jest na zdjęciu). Wsyp jeszcze listki mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wszystkie dokładnie zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać kilka kropli soku z cytryny albo, jeśli lubisz wsypać garść kiełków, np. rzodkiewki. Wystudzone tosty posmaruj zieloną pastą groszkową i posyp startym parmezanem.Źródło: Na żywo