Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Brokułowy krem z migdałami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Najlepsze brokuły - wybieraj tylko te o żywej zielonej barwie, jędrne i twarde. Najważniejsze, by ich nie przegotować, bo wtedy stracą kolor, smak i witaminy. Wystarczy potrzymać je we wrzątku ok. 5 minut. Dzięki lekko słodkim, podprażonym migdałom będą bardziej smakowały dzieciom!
Jak to zrobić?
Zmiel migdały (albo kup gotowe mielone). Na suchej gorącej patelni upraż je na złoty kolor (uważaj, by nie stały się brązowe i gorzkie).
Umyj brokuły. Podziel różyczki na mniejsze cząstki.
Zagotuj bulion (może być z kostki). Do gotującej się zupy wrzuć brokuły. Gotuj ok. 6 minut. Wyjmij cztery różyczki do dekoracji. Zupę lekko ostudź, dodaj pokruszony ser pleśniowy (trochę sera zostaw do dekoracji), mleko lub śmietanę.
Zmiksuj na gładki krem. Dopraw dobrze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy zupa ostygnie, wstaw ją na 10 minut do lodówki.
Przelej krem do talerzy, posyp każdą porcję łyżką uprażonych migdałów, okruchami sera i udekoruj różyczką brokułu. Schłodzona zupa doskonale smakuje w gorące dni, ale na ciepło też jest pyszna.Źródło: Olivia