Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brokułowa na bulionie"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wrzuć na rozgrzane masło, przesmaż. Dodaj zamrożone różyczki brokułów.
Warzywa zalej pięcioma szklankami wody. Wkrusz kostkę bulionową (np. drobiową). Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie wlej mleko i dodaj odcedzony z zalewy zielony groszek. Chwilę ogrzewaj razem.
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia, lekko przestudź. Zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem (ewentualnie również szczyptą gałki muszkatołowej). Posyp natką. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety