Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger

Brioszka z kaczką i porem karmelizowanym - premium burger
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Maślana brioszka z szarpaną kaczką, karmelizowanym porem i jalapeno. Wyjątkowe połączenie słodkich i wytrawnych smaków - to zdecydowanie najlepszy burger jakiego jadłam.

Składniki

  • Brioszki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko 1 szt (+ 1 do posmarowania przed pieczeniem)
  • Sól - szczypta
  • Wolnogotowana szarpana kaczka:
  • Pierś z kaczki - 2szt
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
  • sumak, imbir, kumin, kolendra (ziarna), chipotle, papryka słodka, pieprz, kurkuma
  • Por karmelizowany:
  • Por - 1 szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Pozostałe dodatki do burgera:
  • Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Cebula czerwona - 1 mała
  • Ogórek kiszony - 8 plasterków

Przygotowanie

  1. Bułki:
    Mleko z masłem podgrzewamy lekko. Masło powinno się roztopić. Schładzamy - ma być letnie. Dodajemy cukier i drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z jajkiem, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
    Ciasto dzielimy na 4 części, z każdego formujemy bułeczkę. Zostawiamy na blaszce jeszcze na 15 minut. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut.

  2. Bułeczki zostawiamy do przestudzenia.

    Kaczka:
    Przygotowanie kaczki jest czasochłonne. Najlepsza jest na świeżo, ale można przygotować ją dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać.

    Piersi kaczki nacinamy (samą skórę) na krzyż. Pastę miso mieszamy z przyprawami i nacieramy kaczkę. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Kaczkę "szarpiemy" na kawałki dwoma widelcami. Po długim pieczeniu w niskiej temperaturze będzie to bardzo łatwe, bo mięso właściwie samo się rozpada na kawałki. Mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, ma bardzo intensywny smak.

  3. Por:
    Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier. Do mieszania używamy łyżki silikonowej. Kiedy się roztopi i lekko zbrązowieje dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy pora i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie i będzie całkowicie obtoczony w cukrze.

  4. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, układamy ogórki, jalapeno, cebulę, pora i sporą ilość mięsa.
    Podajemy od razu.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 15 października
Pyszności :)
fafiatko 20 października
Obledne smaki! takie burgery to mozna jesc!
AniaCzarna89 21 października
Wypróbowałam i danie jest naprawdę przepyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Brioszki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko 1 szt (+ 1 do posmarowania przed pieczeniem)
  • Sól - szczypta
  • Wolnogotowana szarpana kaczka:
  • Pierś z kaczki - 2szt
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy mielone, po 1/2 łyżeczki:
  • sumak, imbir, kumin, kolendra (ziarna), chipotle, papryka słodka, pieprz, kurkuma
  • Por karmelizowany:
  • Por - 1 szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Pozostałe dodatki do burgera:
  • Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Cebula czerwona - 1 mała
  • Ogórek kiszony - 8 plasterków
Składniki