Bombowe mielone

Bombowe mielone
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pieczone w piekarniku kotlety mielone pod inna odsłoną, warto wypróbować, kotlety są pyszne.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 3 duże cebule
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 pomidory
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Cebule obieramy, kroimy w grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem.

  2. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli.
    3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.

  3. 4. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę, każdy kotlet polewamy 1 łyżką ketchupu, układamy po plasterku pomidora i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    5. Blaszkę ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 6. Kotlety gotowe.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

Dariusz-D 24 lutego
Bardzo ciekawy przepis :-)
Nevermore 24 lutego
No, no, na bogato te mielone i z moimi ulubionymi "żyletkami" ;) Pychotka :)
Docherro 24 lutego
Super pomysł ,świetne,jutro zrobię na obiad..pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 3 duże cebule
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 pomidory
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz
Składniki