1. Cebule obieramy, kroimy w grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli.
3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę, każdy kotlet polewamy 1 łyżką ketchupu, układamy po plasterku pomidora i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
5. Blaszkę ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.
Komentarze do przepisu (9)
*Przejdziesz do wersji klasycznej