Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Boloński garnek - danie jednogarnkowe
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Szybkie i smaczne danie, w sam raz do zabrania do pracy:)

Składniki

  • Kotleciki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko lub 1/2 większego
  • sól, pieprz
  • olej
  • ...
  • Sos:
  • 250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki)
  • 700g przecieru pomidorowego, u mnie z cebulą i bazylią
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki, zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie kotleciki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki na dużym ogniu, do zarumienienia.

  2. Do garnka wsypujemy makaron, wlewamy wodę tak by przykryła makaron. Gotujemy do momentu aż makaron wchłonie wodę. Wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Składniki
  • Kotleciki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko lub 1/2 większego
  • sól, pieprz
  • olej
  • ...
  • Sos:
  • 250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki)
  • 700g przecieru pomidorowego, u mnie z cebulą i bazylią
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz
Składniki